Fiska – och servera färsk fisk

 

Färsk fisk är en av de råvaror vi i Sverige har tillgång året om. Och mycket fisk dessutom. Under olika årstider och i olika vatten nappar olika fiskar olika bra. Det finns alltid någon fisk att plocka upp och servera. Men, det är alldeles extra speciellt härligt att fiska under sommaren. Dessutom får man inte jaga under sommaren, därför passar fiske extra bra. Att fisk också är lite lättare mat att få i sig när det är varmt är bara ännu en bonus. Vi presenterar här lite fisketips!

Ta tillfället i akt att njuta av det fina vädret. Få saker är lika rogivande som att ge sig ut och fiska på en fin sommardag. Sitt och meta i lugn och ro medan du känner en härlig sommarbris. Eller blir du uttråkad och rastlös? Testa då på kastfiske istället som kräver lite mer action och uppmärksamhet. Det attraherar dessutom lite olika fiskar. Om du har tillgång till en båt kan det även vara riktigt härligt att ge sig ut på sjön och fiska, antingen tråla (som det heter när man drar en lina med drag efter båten) eller stanna båten och kasta eller meta från den. För den mer avancerade fiskaren kan även flugfiske vara en riktigt rolig idé! Tänk dock på at du i vissa sjöar måste köpa fiskekort för att få fiska där. I havet ska det vara fritt fram.

Några av de vanligaste fisksorterna du kan fiska efter i Sverige är:

  •  Gädda
  • Abborre
  • Gös
  • Lax
  • Öring
  • Röding
  • Makrill m.fl.

Vi tänkte bjuda på några fisketips för de två förstnämnda, som även är de vanligaste i våra insjöar och kan vara riktigt goda att äta om de tillagas rätt!

Abborre

Abborrar finns nästan överallt i Sverige. Allt ifrån små insjöar, stora sjöar, rinnande åar och bräckt vatten. Eftersom abborren dessutom gillar sol och varma dagar är de perfekta att fiska på sommaren. Att abborren gillar att stå kring bryggor och under båtar, samt lever i stim, gör dem ganska lätta att fiska. De äter allt ifrån insekter, maskar och fiskar till andra abborrar! Du kan pimpla, meta, spinnfiska eller flugfiska abborre.  Om du kastfiskar gillar abborren skeddrag, jiggar, vobblers eller spinnare. Hitta dragen hos Dittdrag fiskebutik. När du väl fångat en abborre får du vara försiktig med den vassa ryggfenan och gällocken så att du inte sticker dig på taggarna.

Gädda

Lycka nu till med fiskandet! Källa till fisketipsen hittar du här.Gäddan är en av Sveriges största och mest glupska fiskar. De kan bli uppemot 20 kg stora, även om det är väldigt ovanligt och närmar du dig 10 kg ska du vara riktigt nöjd! Även gäddan finns i praktiskt taget alla vatten i hela Sverige, förutom i det salta västerhavet. Gäddor äter alla slags fiskar, även sina egna ungar, men äter också andra bytesdjur som ormar, grodor och fågelungar. Detta gör att gäddbete kan efterlikna en hel del saker. Du kan fiska gädda från land eller från båt, men helst med kastspö eller åtminstone rörliga drag. Använd spinnare, skeddrag, vobbler, jerkbait, jigg, fluga eller agn. Kom dock ihåg att ha en gäddtafs, alltså ståltråd eller annat tåligt material som gäddan inte kan bita av. Om du skulle fånga en gädda, var försiktig både med de vassa tänderna som kan göra skada och med gälarna där det sitter något som kallas gälräfständer, vilket är som ett vasst sandpapper.

Lycka nu till med fiskandet! Källa till fisketipsen hittar du här.