Info om maten på restauranger

Många restauranger runt om i Europa använder sig av frysmat och halvfabrikat utan att informera sina gäster om det. I ett antal länder har man fått nog av detta och infört regler om att man måste informera restauranggäster om vad man egentligen serverar.

352477-chef-cooking

I en artikel kan man läsa att fransmännen har infört en märkning för hemlagad mat eftersom de är trötta på frysmat och halvfabrikat. Visst är frysmat en bra lösning ibland när man inte hinner laga mat hemma, men att det ska vara sådan här mat på restaurang tolererar man inte längre. I dagsläget använder en majoritet av de 150 000 restauranger som finns i Frankrike industriella produkter som värms i mikrovågsugnar. För att sätta stopp på det här har parlamentet fattat ett beslut om att införa märkningen ”hemlagat” och detta innebär att maten måste vara gjord på plats från råvaror. Den logotyp som ska användas heter ”fait maison”. Krögarna måste antingen i menyerna eller på annat sätt ange om en maträtt är hemlagad. Har man exempelvis köpt in färdigskurna lökskivor och marknadsför maten som hemlagad, kan det här ge böter.

Informerar om innehållet

Den här typen av uppmaning till konsumenten finns inte bara i Frankrike utan även i exempelvis Italien. Där måste restaurangerna skriva ut om maträtter innehåller ingredienser som är djupfrysta och liknande regler gäller för flera länder:

  • Danmark – Alla restauranger som prickats måste ha ett anslag på dörren.
  • Finland – Rätterna märks med om de innehåller laktos eller gluten.
  • Tyskland – Menyerna på restaurangerna redovisar vilka tillsatser som maten innehåller.

Svenskarna inte tillräckligt kunniga

I Sverige ligger vi lite efter när det gäller information till matgäster på restauranger. Kockarna tror att detta beror på att det finns otroligt få som har en djup kunskap om naturliga råvaror i den svenska restaurangbranschen. De tycker att man borde införa mat och miljö som ett ämne i skolan, eftersom vi vet för lite om maten vi äter. De säger även att en fryst råvara kan vara väldigt bra på många sätt, men att det blir vilseledande för restauranggästerna om det står att råvaran är färsk.