Mat och tilltugg på festen

Att veta vad man ska bjuda sina gäster på under den stundande festen kan många gånger kännas som en djungel. Ska man bjuda på en hel middag eller bara tilltugg? Det finns några rätter som är bättre än andra att bjuda på om man ser till det praktiska, men att det samtidigt ska kännas lyxigt. Här är några tips på god festmat som enkelt kan göras om till vegetariska alternativ om man så vill.

Exakt vad man ska bjuda på när det stundar fest beror lite på vad för typ av fest det är. Är det en stor fest, där det väntas rejält med party? Ja då kanske det är värt att förenkla det lite och servera plockmat som olika typer av snittar, tapas eller kallskuret med potatissallad. Är det däremot en lite mindre och kanske finare festlighet kan det vara bättre att tänka kring om det ska vara en sittning med 2 eller 3 rätters middag med sina gäster innan själva festandet drar igång på riktigt. Förrätten skulle då kunna bestå av de enkla, men väldigt goda, skagen-toastarna som det dessutom kan vara gott med vin till och går utmärkt att förbereda innan. Eller om man vill göra det ännu enklare även här, går det att servera förbeställt kallskuret med potatissallad och servera exempelvis pannacotta till efterrätt. Det finns fina färdiggjorda brickor med kallskuret som passar lika bra till fina fester som till enklare. Likaså finns färdigskapade brickor med ost och kex om du även vill slippa göra efterrätten själv. Är det ett finare och lite lugnare sällskap som kommer till festen då kan det passa med lite lyxigare plockmat att ha medan det minglas på festen. Men det går också erbjuda både enklare och lite matigare plockmat såsom:

  • Pastejsnittar med gurka
  • Krustader med skagen
  • Krustader med avokado och räkor
  • En brieost-bit med en oliv på
  • Cocktails med räkor och lax
  • Smördegsbottnar med lax och färskost
  • Chips med gräddfil, rom, dill och rödlök
  • Crostini med färskost och oliver
  • Blinier med krabbröra

Bjud på en trerättersmiddag

Om du ändå vill stå för middagen själv så ska vi ge er tips på en bra meny som är både lättlagad och lyxig. Till förrätt kan du servera en enkel tomatsallad med mozzarella eller en supé med krämig fyllning av grönkål och svamp. Varmrätten kan vara en hemmagjord potatisgratäng som serveras med oxfilé och rödvinssås och sedan avsluta med chokladmousse toppad med hallon eller om du känner för något lite mindre mastigt kan du snabbt slänga ihop en vaniljkräm och blanda den med hjortron och toppa med rågsmulor.
Lycka till med festligheterna!