Säsongsmat

Vad menas egentligen med säsongsmat? Och hur ska vi egentligen tänka, för, ska vi aldrig få äta en kiwi då vi inte kan odla dem här? Om man tänker otroligt enkelt så skulle den bästa tänkbara lösningen vara att vi endast åt av den mat som vi odlade själva. Då blir det närproducerat och säsongsbaserat. Det finns mängder av bra listor online vid en enkel googling där du kan finna listor på mängder av råvaror för att sedan se vilken säsong som de lämpar sig att äta dem. Vissa råvaror såsom groddar, havskräftor, blåmusslor samt lax kan du äta året runt. Plommon passar perfekt att äta nu under hösten, och likaså gäller det med nypon, daggkål och rönnbär. Sedan handlar det även om att använda det sunda förnuftet när du tänker på mat och lagar maten.

Bra för både hälsan och miljön

Ja, att vara mer medveten är både bra för din hälsa och för miljön. När vi äter mat vill vi äta den när den är som bäst, och när det kommer till säsonganpassad mat så är maten i sitt perfekta läge och smakar bäst när det är säsong för den. Då känner du mer smak och får större njutning och även mer nyttigheter hittar in till kroppen. Och om man ska bortse från miljön och den goda smaken så finns det en till bra aspekt med denna typ av mat: det blir billigare i plånboken eftersom det är säsong för råvarorna och då finns det ett större utbud av dem och priserna går ner.

Självklart kan du köpa en kiwi om du är sugen på det. Det får inte gå till överdrift. Men, det är även viktigt att veta om att långa transporter är mycket energikrävande och tar skada på miljön. Så när du handlar mat är det även viktigt att du inte handlar för mycket så du måste slänga. Då spelar det ingen roll om det är KRAV eller säsongsbetonad mat.