Sommarmat och passande dryck

Är det klassisk svensk sommarmat eller lite mer nytänk som faller i smaken, kanske båda? Oavsett vad du gillar så ger vi här lite tips på perfekt sommarmat och goda viner att avnjuta till. 

129444-baltic-herring

Att få mat och vin att passa ihop perfekt kan vara svårt, det gäller att testa sig fram till vad man själv gillar. Om man ändå är osäker eller kanske bara vill testa något nytt är det enklaste att ta tips från de som kan mycket om viner. Företaget Wineagency kan sina viner och där kan man enkelt beställa hem, fråga eller läsa sig till vad man ska köpa hem.

Picknick, asiatisk mat och Ernst

Det bästa för att lyckas med sommarmaten är genom att ta inspiration från andra, att våga testa och gå utanför sin trygghetszon. Visst är det så att klassisk sommarmat som potatissallad, rostbiff och grillat alltid är gott, så se till att äta det också. Men det behöver man oftast ingen hjälp med, lite fantasi och färdigheter med grillen löser det mesta. Kocken och göteborgskrögaren Karin Andersson ger i Göteborgsposten tips på perfekt picknickmat av asiatiskt slag, smårätter som lika gärna passar plockmat eller förrätt. Det handlar om att försöka göra något lyxigt, och vad är då bättre än smårätter? För att behålla fräschören i maten och samtidigt kunna experimentera med olika smaker är asiatiskt mat ett ypperligt alternativ. Ett hett tips är hemmagjorda köttbullar med quinoa, som är smaksatta med ingefära och rödcurry. Till det passar det utmärkt med ett fruktigt rödvin. Ernst Kirchsteiger har de senaste åren tagit en självklar plats i TV-rutan under sommaren där han snickrar, pysslar och lagar mat. Några av hans recept som är lätta att fastna för är det grillade primörpaketet som passar perfekt med ett ljust somrigt rosévin, getostbruschetta som gör sig perfekt med ett glas torrt bubbel eller fiskgryta med dillpesto som gifter sig med ett glas torrt vitt vin. Recepten till dessa rätter hittar du här.

Sommarströmming

Denna sommarströmming smakar extra gott med ett iskallt glas Chardonnay på sidan.

Stekt strömming

– 6 strömmingsfiléer
– Lite dill
– Dijonsenap
– Ströbröd
– Vetemjöl

Potatisstomp
– 200 g färskpotatis
– Gräslök
– Dill
– 75 g smör

Citronsmör
– 50 g smör
– Skal av 1/4 citron