Stressen kring lunchen

Forskning visar att vi människor bör äta minst tre mål om dagen och ett av dessa är lunchen. Men många är stressade på jobbet 3800455-ikea-restaurangen-kottbullar-1och bortprioriterar lunchen, som endast tar tid och är dyr. Detta har dock en hel del negativa konsekvenser.

En ny undersökning som ltz.se skriver om visar att sex av tio svenskar känner sig stressade under lunchen på jobbet. Det är framförallt kvinnor som känner sig stressade och på grund av detta tar de också kortast matpaus. För den som känner tidspress när den äter lunch på jobbet, är det dock dags att tänka om. Enligt dietister behöver vi nämligen mat flera gånger om dagen för att orka med och även om vi inte har en lång lunchrast kan vi ta vara på den tid vi har och äta i ett lugnare tempo. Dietister tipsar även om att man bör undvika att äta och jobba samtidigt och att man bör ta med sig god mat så att lunchen blir något att se framemot istället för ett jobbigt måste.

Ät inte vid skrivbordet

Väljer man att sitta kvar vid skrivbordet för att äta sin lunch, sparar man inte tid, som många tror. Det leder tvärtom till att man blir mindre produktiv och balanserad senare på dagen. Lämnar man skärmen ett tag stimulerar man även hjärnan genom att få nya intryck, tipsar Expressen. Några andra saker som gör att det alltid är mer positivt att äta lunchen på en annan plats en framför skärmen är dessa:

  • Går man ut och äter ensam återställer man sina resurser mycket snabbare.
  • Ser man till att fokusera på maten och inte sitter och stressar och kolla på mobilen, kan detta sporra kreativiteten och uppmuntra till associationer.
  • Genom att göra något helt annat än att sitta framför skärmen fräschas hjärnan upp.
  • En lunch ute eller i lunchrummet på jobbet gör att man bygger relationer med sina kollegor.

Dyrare äta lunch ute 3852446-hamburgermeny

Vill man se till att ta med sig god mat att njuta av varje dag, behöver man lägga ned lite tid på det dagen innan. Detta har inte alla tid eller ork till att göra. Ett tips i detta fall är att köpa färdiga matlådor som är goda. Vill man ha en lunch med bra GI som både är nyttig och god, kan man till exempel beställa matlådor från GI-boxen. Ett annat tips är förstås att gå ut på restaurang och äta. Statistik visar dock att lunchpriserna stigit kraftigt de senaste åren. Dagens Nyheter rapporterade för ett par år sedan att priset på dagens lunch stigit med 22 procent mellan år 2004 och år 2010. Med största sannolikhet har luncherna bara fortsatt att skjuta i pris efter år 2010. Näringsexperter är nu oroliga att de ökande priserna på lunchrestauranger gör att folk istället väljer att besöka snabbmatsrestauranger som är billigare under lunchen. Blir priserna alldeles för dyra på de vanliga restaurangerna, bryr sig folk nämligen inte lika mycket om att lunchen blir onyttig, så länge den är billig.