Vårfest med mat och vin

Våren kom på besök, bara för att snabbt försvinna bland minusgrader och snö. Men den kom med hopp och energi, och vi vet nu vad som väntar oss. Snart kommer plusgraderna tillbaka och solskenet blir vardag tillsammans med sneakers och solglasögon. Härligt kommer det att bli, det är nog alla svenskar helt överens om. För våren är ju speciell när man bor i Sverige. Vi har kämpat under den kalla vintern och de mörka dagarna har varit långa och tunga. När våren äntligen kommer med ljus och värme vaknar glädjen i oss och många är det som under våren känner att de återigen får tillbaka livsglädjen. Så. Med det sagt: våren ligger och väntar runt hörnet, det är inte alls långt kvar nu! Och hur firar man våren bäst? Självklart firas den in som bäst med god mat och härlig dryck.

Grillat och rosé

Vad är det då som står meny denna vår? Det finns mycket att välja mellan. Grillat är gott när solen skiner, och likaså är en sallad full av allt från tonfisk till kyckling. Det är sommarmat när den är som bäst, och även om det inte är 20 plusgrader utanför fönstret är det helt rätt att smygstarta redan nu. Dryck då? Det är väl ingen som säger emot när vi höjer rösterna för vårens dryck: rosé. Det goda vinet är fantastisk när plusgraderna äntligen börjar slå ut minusgraderna, och den söta drycken fungerar till både kött, fisk och sallad. I en artikel från Sydsvenskan har man skrivit om hur man kan smygstarta våren med vin, lagom till att sommartiden återgår:

Kvällarna blir då kortare och därmed längre, om ni hänger med. Att åskådligt beskriva tid är det svåraste som finns. Så fram med solglasögonen, vårhumöret och korkskruven! “Munk est bibendum”, som en abbot på skämtsam luna skulle sagt. I stället för “Nunc, nu skall det drickas”.

Och man fylls ju verkligen av glädje när man läser dessa vackra ord om våren och drycken som vi alla älskar. Det gör att det vattnas i munnen och trots att det snöar utanför fönstret blir man varm i tanken av vad som komma skall. Det värsta är ju faktiskt över nu, och det som väntar runt hörnet är bara glädje och nya tag.

Så. Vad ska du göra till helgen? Här är vårt förslag:

Fundera över vad du är sugen på: fisk eller kött? Laga det i sommaranda med mycket sallad och kanske också lite grillning. Knappa in dig på http://www.vingruppen.se/wineworld och kika igenom deras sortiment för att hitta det vin som passar din vårkänsla bäst. Packa in alla vinterjackor och vinterskor i en kartong och lägg undan, för att sedan leta fram din härligaste våroutfit. Tulpaner på bordet och gula servetter, Gyllene tider på radion och sen är du redo och klar. Låt vårfesten börja redan nu, och blir det kallt i vårkläderna? Höj värmen på elementet, den kostnaden kan du helt klart ta för att komma in i den rätta känslan. Våren är snart här, dags att njuta!